Marsikdo se sprašuje, kaj lahko naredi, da bi svojemu otroku pomagal do (boljšega) znanja angleščine. V tem članku bomo govoril, kako se lotiti poučevanja mlajših otrok (aktivnosti so primerne od drugega leta pa vse tja do konca prve triade osnovne šole). Seveda je aktivnosti treba prilagoditi starosti otrok, tako triletnika ne bomo silili, da šteje do 30 in osemletniku zagotovo ne bo izziv šteti do pet. Kako pa se lotiti poučevanja doma? Zelo pomembno je, da je otrok čim bolj izpostavljen tujemu jeziku, saj je za uspešno učenje zelo pomembno število ponovitev, pa naj bodo to določene besede, fraze, stavka ali strukture. Če ste se odločili, da boste z vašim otrokom delali na usvajanju tujega jezika, potem je izjemnega pomena, da imate to dejstvo vseskozi v mislih.

V nadaljevanju vam bomo predstavili štiri aktivnosti, ki jih lahko brez problema izvajate doma in ne potrebujejo kakšnih posebnih priprav.

Pesmice in ples

Mogoče ste že opazili, da vaš otrok poskuša zapeti kakšno pesmico, ki ste mu jo večkrat predvajali? Otroci se ogromno stvari lahko naučijo skozi pesmice, vendar pa je potrebno nekaj usmeritve, da lahko pesem postane učinkovito sredstvo učenja. Nikakor ni smiselno, da otrokom prevajamo celotno pesem, ampak se osredotočimo samo na določene besede, besedne zveze ali fraze ter pomen teh prenesemo v koreografijo (ideje za plese si lahko ogledate tukaj). Če vzamemo za zgled angleško pesmico Head, shoulders, knees and toes, bi aktivnost izpeljali nekako takole:

  • Najprej brez posnetka samo naredimo gibe ter zraven povemo, kateri del telesa je to. Pri tem lahko najprej to naredimo zelo počasi in nato čedalje hitreje. Tako se otroci ne zdolgočasijo ob monotonem ponavljanju, ampak z se veseljem poskušajo čim hitreje dotakniti vseh delov telesa. S tem smo zagotovili, da so otroci dobili prvi input ter pravilno izgovorjavo.
  • Nato zavrtimo pesmico in skupaj z otroki zaplešemo in zapojemo.
  • Ker si zelo radi zapomnimo informacije v določenem vrstnem redu, je potrebno na koncu ta vrstni red »prevetriti«, da potem lažje prikličemo določeno besedo. Zato poskusimo v različnem vrstnem redu pokazati na del telesa, otroci pa poskušajo uganiti, kako se mu v tujem jeziku reče. Ni važno, če se ne spomnijo vseh besed, z redno vajo jih bodo zagotovo kmalu usvojili.

Skrivalnice

Prva igrica, ki se je navadno otrok nauči, je enostavna ku-ku igrica. Večji kot so otroci, bolj dovršena postaja ta igra, saj se najprej nadgradi s štetjem, z izštevanko, nato s pofočkanjem. Velikokrat pa otroci postavijo in dodajo čisto svoja pravila in tako nastajajo vedno nove in unikatne skrivalnice. Enako lahko naredimo  v tujem jeziku. Spodaj lahko preberete neko osnovno verzijo skrivalnic, ki se jo lahko igrate doma, od vaše domišljije pa je odvisno, koliko boste igro nadgradili.

  • Najprej izberemo tistega, ki bo štel. Za to imamo na voljo različne izštevanke, ki gredo hitro v uho. Tako lahko opazite, da bo otrok že v nekaj ponovitvah, pričel sodelovati pri izštevanki. Tule so navedeni le tri izštevanke v angleščini, nemščini in španščini.

 

One, two, three, four, five,

Once I caught a fish alive,

Six, seven, eight, nine, ten,

Then I let it go again.

Why did you let it go?

Because it bit my finger so.

Which finger did it bite?

This little finger on my right.

 

Eins zwei drei vier fünf sechs sieben,
eine alte Frau kocht Rüben,
eine alte Frau kocht Speck
und du bist weg.

Pinto, pinto gorgorito.

Saca la vaca de veinticinco.

Tengo un buey que sabe arar

y un borrico que va a la era.

Pim, pam, pum, ¡fuera!

  • Z izštevanko smo izbrali tistega, ki bo Dogovorimo se, do koliko bomo šteli. Štetje prilagodite starosti in predznanju.
  • Ko otrok koga najde, naj reče v ciljnem jeziku:”Vidim te!” (I see you!) 

Spomin

Spomin je enostavna in učinkovita igra, ki je koristna tudi za urjenje spomina odraslih, kar je še dodaten razlog, da jo igra celotna družina. Verjetno jo imate doma, če ne, jo lahko tudi enostavno izdelate (navodila za izdelavo so pripravili v Igrivem kotičku – varstvo in animacija otrok SLIKA). Izberete si lahko določeno tematiko ali naključne slike, izbira je vaša. Med igro naj otroci v tujem jeziku poimenujejo tisto sličico, ki jo odprejo in povedo, če je to par ali ni par. Zadevo lahko popestrite s ploskanjem, in sicer tako, da za vsako besedo ploskate glede na število zlogov (primer: če odprete sličico, na kateri je slon, bomo izgovorili e-le-phant ter trikrat plosknili, za vsak zlog enkrat).Ves čas imejte v mislih, da boste besedo, frazo, stavek morali najprej povedati vi in to večkrat ponoviti, preden bodo otroci (predvsem mlajši) dojeli, kaj želite od njih.

Zgodbice

Prav tako kot v maternem jeziku zgodbice širijo otrokovo besedišče, enako se dogaja tudi z zgodbami v tujem jeziku. Najlažje je, če kupite ali si izposodite knjigo v tujem jeziku, ter zgodbo enostavno preberete. Tisti bolj vešči pa lahko uporabite kar knjige v slovenščini in jih pripovedujete v tujem jeziku. Zelo priljubljene so zgodbe v rimah (na primer: Giraffes Can’t Dance), zgodbe s pripomočki (The Very Hungry Caterpillar) in tradicionalne zgodbe. Pomembno je, da zgodbo pripovedujete čim bolj doživeto, uporabljate različne glasove, kretnje, mimiko in slikovno podporo, saj bodo otroci predvsem iz nebesednih dejavnikov poskušali sestaviti zgodbo ter razumeti pomen. Iz zgodbe si izberemo nekaj besed, za katere želimo, da bi jih otroci usvojili. Tekom zgodbe poskrbimo, da čim večkrat omenimo ciljne besede. Za dodatno utrjevanje lahko po ali pred zgodbico naredimo kakšne ustvarjalne aktivnosti, si izmislimo kakšno igrico na to temo ali pa zgodbico zaigramo.

Vse te igre bodo dosegle svoj namen le, če se bodo otroci pri tem zabavali, otroci pa se bodo zabavali, če se boste tudi vi. S tem lahko največ naredite za to, da bodo vzljubili tuje jezike in se jih bodo z veseljem učili.