Napisala: Mateja Ropas

Kako so ti kaj všeč tile dnevi, ki že tako močno dišijo po pomladi? Si ljubitelj pomladi ali ti je ljubša belina zime? Verjamem, da ni ravno velika skrivnost, da obožujem toploto, sonce in vse, kar me pelje bližje poletju. Pomlad mi predstavlja uverturo v poletje, poletje pa mi je pravzaprav sopomenka za svobodo, uživanje ter druženje. Uf, ja, rekla sem druženje. Upam, da bo letošnje poletje kaj bolj naklonjeno tudi temu.

No, če se vrnem k prvotni temi tega prispevka, naj ti samo potrdim, kar je več kot očitno že iz naslova, da bo danes govora o pregovorih. Poznaš kakšnega? V katerem jeziku?

Pa si oglejmo kar konkretne primere, začeli pa bomo pri deževni pomladi.

Muy lluviosa la primavera, poco triguera. – Zelo deževna pomlad, malo pšenice.

Primavera muy lluviosa, poco triguera y muy pajosa.  – Zelo deževna pomlad, malo pšenice in veliko slame.

Primavera mojada, verano seco. – Mokra pomlad, suho poletje.

La lluvia de la primavera alegra la cartera. – Pomladni dež razveseljuje denarnico.

Sedaj pa si oglejmo še pregovore z najbolj slavnimi znanilkami pomladi, lastovicami.

Una golondrina no hace primavera, ni un escritor hace una lengua. – Ena lastovka ne naredi  pomladi, niti en pisatelj ne naredi jezika.

Golondrina anticipada, primavera templada. – Zgodnja lastovka, zmerna pomlad. (Prve lastovke prispejo v Španijo v sredini meseca februarja.)

Legando la primavera la golondrina vendrá, y pasando el verano volverá a su lugar. – Ko pride pomlad, lastovka pride, ko oddide poletje, se vrne nazaj v njen kraj.

Ni primavera sin golondrina, ni despensa sin harina. – Ni pomladi brez lastovke niti shrambe brez moke.

Včasih pa pomlad ni rano takšna, kakršno si zamišljamo; lahko nas preseneti zmrzal, sneg, lahko pa je enostavno tako medla, da si rečemo, da to ni to. Poglejmo, kaj nam v tem primeru sporočajo pregovori.

Tras mala primavera, peor verano espera. – Po slabi pomladi, nas čaka še slabše poletje.

Si la primavera viene fría, la cosecha será tardía. – Če bo pomlad mrzla, bo košnja kasnila.

Si la primavera es floja, quita la mitad del pan y la mitad del mosto. – Če je pomlad lena, vzame polovico kruha in polovico mošta.

Ti je bil kateri izmed pregovorov še posebej všeč? Bi kateremu lahko pritrdil, da drži? Bo že res, da je nekaj na ljudski modrosti, kajne?

¡Qué tengas un buen día!