Pododdaje, podkasti, kakorkoli že, verjetno ste že slišali za oddaje – podkaste, shranjene za enostavno predvajanje na pametnih napravah? Podkaste lahko tako poslušamo dejansko povsod: na avtobusu, med vožnjo, ko čakamo na pregled… Tako nam dejansko ni potrebno žrtvovati dragocenega časa in se odpovedati našim najljubšim dejavnostim, ampak lahko to počnemo istočasno oz. izkoristimo čas, ko se dolgočasimo.

Podkasti so lahko odlično sredstvo za učenje tujega jezika iz več razlogov:

  • Pomagajo pri razvoju slušnega razumevanja

Ena stvar je tuj jezik v učbeniku, druga pa dejanski govor naravnih govorcev oz. ljudi z različnimi naglasi. Ko v resničnem življenju uporabljamo tuji jezik, ne moremo izbirati, kakšen tempo govora bo imel naš sogovornik, kakšen bo njegov naglas, ne moremo ga dati neštetokrat na repeat in ne moremo določati, kašni motilci se bodo pojavljali med pogovorom v živo (promet, vlak, klepet drugih ljudi…). Vse to pa lahko urimo s poslušanjem podkastov.

  • Izboljšujejo vašo izgovorjavo

S poslušanjem podkastov boste dobili občutek za hitrost in ritem jezika. Pridobili boste na lepši izgovorjavi in bolj pristnem naglasu jezika, ki se ga učite.

  • Bogatijo vaše besedišče

S podkasti boste nadgrajevali tudi vaše besedišče. Kaj je bolj pomembno, ko ste lačni? Da poznate besedo za kruh ali da poznate vse oblike določenega glagola? Verjetno bo v tem primeru prišlo bolj prav poznavanje besedišča in podkasti so odlična priložnost za njegovo širjenje.

  • So brezplačni

S podkasti se lahko učite tujega jezika zastonj in tako hitreje napredujete pri učenju. Kako hitro se boste naučili določenega jezika, je odvisno predvsem od vašega vložka. Seveda je učitelj izjemnega pomena, saj je njegova usmeritev in razlaga ključna za vaše razumevanje jezika, vendar pa bo brez vaje težko doseči suverenost. Ravno zato si lahko na poti do tja pomagate z jezikovnimi podkasti.

Nekaj povezav do podkastov, kjer se lahko učite angleško

British Council 

Primeren za A2-B1 stopnji. Vsebuje predpripravo, posnetke, interaktivne naloge in transkripcijo posnetka. Za tiste, ki imate radi pred sabo papir pa so vam na voljo pdf datoteke v obliki support kit-a. Tako si lahko vaje in transkripcijo natisnete, delate zapiske, označite nove besede, skratka uporabite tako, da vam bo kar najbolj koristilo.

BBC Learning English 

BBC-jev 6-minutni angleški podkasti so kot nalašč za takrat, ko nimate veliko časa (ali volje) za ukvarjanje z angleščino. Namenjen je B1-B2 stopnjama. Ponuja vam približno 6 minut posnetka, vprašanja za diskusijo, izpostavljeno besedišče in transkripcijo. Ponujajo vam tudi možnost pdf datoteke za tisk.

Voice of America 

Na tej strani najdete podkaste primerne za vse nivoje znanja. Vendar pa jo priporočamo predvsem višjim nivojem, saj so podkasti za začetnike precej dolgočasni. V priloženih pdf datotekah boste našli korake, kako uporabiti podkast.

National Geographic 

Na tej strani lahko poslušate podkaste tisti, ki že imate za sabo nekaj kilometrine v angleščini. Če poznate National Geographic revijo ali program, veste, da vas tudi podkasti ne bodo razočarali. Pri vsakem podkastu najdete tudi transkripcijo. Kakšnih vaj ali izpisanega besedišča pa tu ne boste našli.