Ste že kdaj ugotovili, da si velikokrat življenje kompliciramo čisto po nepotrebnem? Vas včasih daje ustvarjalna žilica, drugič pa se vam čisto nič ne da? Si včasih želite, da bi lahko iz praktično nič ustvarili nekaj, kar bo služilo doseganju cilja? Pred očmi imamo cilj, vendar pa lahko do njega pridemo na različne načine. Tako je tudi pri poučevanju jezika, sploh, kadar govorimo o naših najmlajših učencih. Pri učencih, ki še ne obvladajo branja in pisanja niti v maternem jeziku, je pravi izziv, kako jim na razumljiv način podati določeno snov in pri tem ne bankrotirati (kartice, materiali za ustvarjanje, knjige in razne didaktične igrače lahko imajo vrtoglave cene). Zato je namen tega prispevka podati predlog, kako lahko recikliramo stvari, ki jih imamo doma in jih uporabimo za učno urico z našimi najmlajšimi, meja pa je le naša domišljija.

Tokratne aktivnosti bomo zasnovali okrog motiva, ki smo ga našli na škatli kosmičev, to je dinozaver.

Škatla kosmičev nas v našem primeru že sama vabi k rezanju ter nas z navodili vodi, kako dinozavra sestaviti, da bo zaživel pred našimi očmi. Otroku lahko predstavimo, da je to dinozaver, ki govori le angleško (oz. poljuben jezik, mi se v tem prispevku osredotočamo na angleščino) in tako pridemo do momenta, ko lahko preklopimo v drug jezik. Ko dinozavra sestavimo, se igra lahko prične!

Aktivnost 1: Iskanje prijatelja

Izrezali smo enega dinozavra, ki pa je sedaj zelo osamljen, saj je kar sam. Z otrokom se tu pogovorimo o prijateljih, ga povprašamo, kako je ime njegovim prijateljem, kaj se s prijatelji igramo in kje sploh najdemo prijatelje. Seveda vam bo otrok najverjetneje odgovarjal v slovenščini, vendar vas naj to ne moti, vi ga še naprej sprašujte v angleščini, podprite svoja vprašanja s kretnjami, z bolj intenzivnimi glasovnimi spremembami, s primeri (npr. My friends are Marko, Jana, Luka. And yours?) Pomembno je, da otroku vedno date zgled, da bo vedel, kaj želite od njega: Where can we find friends? In Slovenia? In Zagreb? At school? Počasi ga vodimo do tega, da ugotovi, da tudi dinozaver potrebuje prijatelja. Ugotoviti je treba le še to, kje bi lahko našli dino prijatelja. V našem primeru smo se odločili, da ga poiščemo tam, kjer smo našli prvega, na kartonu iste škatle, le da bomo v tem primeru dinozavra narisali kar sami na notranjo, prazno stran. Dinozavra po želji pobarvamo, izrežemo ter sestavimo.

Aktivnost 2: Igrica spoznavanja

Sedaj ko ima naš dinozaver prijatelja, se morata bolje spoznati: kakšne barve sta, kaj rada jesta, koliko sta stara, kje sta doma idr. Ko se dobro spoznata, lahko priredite gledališko igro, kamor vključite enostavne fraze, ki jih je otrok določene starosti zmožen pomniti in ponoviti. Otrok bo še bolj motiviran, če se z ostalimi člani družine, drugimi otroki ali prijatelji dogovorite, da igrico zaigrate še njim. S tem zagotovite ponovitve določenih fraz, za katere želimo, da jih otrok usvoji, ponavljanje pa je osnovni pogoj za to, da se bodo te fraze zasidrale v spomin.

Aktivnost 3: Go Away Big Green Monster

Za naslednjo aktivnost smo izbrali pesmico Go Away Big Green Monster s koreografijo, kjer bomo naše dinozavre poslali domov/spat/v muzej. Naučimo se lahko le prvo kitico besedila in koreografije. Po želji lahko del big green monster spreminjate in tako se bodo otroci naučili izraza Go away!

Možnosti, ki jih lahko pletemo okrog dinozavra, ki smo ga izrezali, so ogromne: lahko primerjamo različne tipe dinozavrov, jih primerjamo po velikosti, barvi, lahko štejemo in poimenujemo dele telesa, v knjižnici lahko poiščemo kakšno zgodbo o dinozavrih, ki jo otroku nato pripovedujemo v tujem jeziku. Če vaš otrok rad ustvarja, lahko ustvarite več dinozavrov in se osredotočite na njihove osebne informacije (ime, starost, kje živi, prijatelji), nato pa še igrate igrico I spy with my little eye. Naučite se poslušati vašega otroka in vam bo veliko lažje, saj vas bo otrokovo zanimanje kar samo peljalo do naslednje aktivnosti.