Si tudi ti eden izmed tistih, ki ves čas govorijo, da bi se radi naučili špansko? Morda želiš izboljšati svojo nemščino? Te razmere silijo, da obnoviš angleščino? Se učenje jezika kljub tvoji močni želji kar nekako ne znajde na tvojem urniku? S pomočjo spodnjih sedmih korakov je tega konec! V nadaljevanju preberi, kako premagati pasivnost in stopiti v akcijo.

1. KORAK: ZASTAVI URESNIČLJIV CILJ

Preden se vržeš v delo in potem (pre)hitro obupaš, si zastavi cilj. Pomembno je, da je ta cilj uresničljiv. Npr.: usvojiti stopnjo A1 italijanščine, desetminutni dnevni pogovori v angleščini, vsak dan preberi en članek v nemščini …

Ko razmišljamo o ciljih, smo pogosto preveč ambiciozni ali/in premalo natančni. Če si kot cilj zastavimo, da želimo doseči stopnjo C2 v nekem jeziku, mi pa nimamo usvojene niti A1, nas bo precej hitro minila volja do učenja. Prav tako nas lahko od učenja odvrne preveč splošno zastavljen cilj, na primer: pogovarjaj se v angleščini, nauči se nemščine, beri španske knjige …

Nujno je, da si zastavimo čim bolj konkreten cilj, saj bomo lahko le tako uspešno opravili korake, ki bodo vodili do izpolnitve tega cilja.

2. KORAK: DOLOČI ČASOVNI OKVIR V KATEREM ŽELIŠ DOSEČI ZASTAVLJEN CILJ

Čas je tisti faktor, ki nas lahko prisili, da bomo morali cilj preoblikovati. Zakaj? Na primer da gremo naslednji mesec na dopust v Španijo, pa bi se radi naučili nekaj španščine. Kot cilj smo si določili, da bi radi dosegli stopnjo znanja A2. V tem drugem koraku smo ugotovili, da nam časovno ne bo zneslo narediti dveh stopenj (A1 in A2), zato razmislimo, kako bi lahko cilj preoblikovali, da bi še vedno bil v skladu z našim potovanjem. To lahko naredimo tako, da zmanjšamo obseg in si kot cilj določimo napredovati le za eno stopnjo. Lahko se osredotočimo na bolj potovalno španščino in tako oklestimo snov, ki nam ne bo prišla tako prav. Morda pa lahko tudi ugotovimo, da bi naš urnik v prihodnjem mesecu lahko preoblikovali na ta način, da bi za učenje dobili več časa in s tem dosegli cilj, ki smo si ga zadali kot prvega.

3. KORAK: ZAPIŠI AKCIJSKE KORAKE, S KATERIMI BOŠ DOSEGEL CILJ

Ko govorimo o učenju tujega jezika, je ključnega pomena, da poznamo svoje najučinkovitejše načine učenja. Bodisi je to individualno, v skupini ali pa morda to zmoreš sam. Zagotovo bo učenje lažje, hitrejše in učinkovitejše, če investiraš v kvaliteten tečaj. Dober učitelj te bo namreč znal voditi skozi obilico materialov, ki so na trgu. Dober učitelj bo prav tako znal prepoznati področja, ki ti morebiti delajo preglavice in jih z ustreznimi metodami tudi odpraviti.

Glede na čas, ki si si ga zadal, moraš izbrati tudi aktivnosti in določiti intenzivnost učenja. Če bi na primer rad dosegel stopnjo A1 tujega jezika v enem mesecu, boš moral na dan vložiti vsaj uro in pol dela, da bi dosegel željeni cilj.

Ko vemo, koliko časa imamo na razpolago, ga bomo lažje razporedili med aktivnosti. Katere aktivnosti boš izbral, je popolnoma tvoja izbira. Če boš delal z učiteljem, bo nekaj ur šlo za delo z učiteljem. Nekaj časa boš verjetno posvetil domačim nalogam, ki ti jih bo učitelj naložil, za hitrejše napredovanje pa je nujno, da si poleg tega omisliš še kakšne dodatne aktivnosti (kakšna aplikacija za učenje jezika, branje znanju prilagojenih besedil, gledanje filmov v ciljnem jeziku, poslušanje pesmi in branje besedil, različna brezplačna ali plačljiva gradiva na spletu …).

4. KORAK: DOLOČI PRIORITETE

Postopek določanja prioritet bo še posebej prav prišel v primeru časovne stiske. Kaj to pomeni? Če imamo službeno potovanje čez mesec dni, bomo v prvi vrsti potrebovali komunikacijske spretnosti, zato se v procesu učenja bolj osredotočimo na to in malo zapostavimo pisavo in pisno sporočanje. Temu primerno izberemo tudi aktivnosti, ki nas bodo pripeljale k željenemu cilju.

5. KORAK: PREGLED

Preden se podaš v akcijo, je čas, da narediš seznam, kjer dobro pregledaš vse štiri korake, ki smo jih opisali do sedaj. Na tem mestu lahko kakšno stvar spremeniš, popraviš, dodaš ali odvzameš. Ta korak je nujen, da vidiš, če so koraki v skladu z zastavljenim ciljem. Cilj in korake k cilju si zapiši in daj na vidno mesto. Tako boš lahko spremljal svoj napredek in ohranjal motivacijo tudi v dneh, ko bi najraje odnehal.

6. KORAK: STOPI V AKCIJO

Sedaj ni več izgovorov! Vse potrebno imaš pripravljeno, da začneš. Večina neuspelih poskusov učenja jezika se zatakne ravno v tej fazi, saj enostavno NE STOPIMO V AKCIJO oz. ne pričnemo z učenjem. Pri tem iščemo različne izgovore, kot so pomanjkanje časa, netalentiranost za jezike in podobno. Kljub vsemu večina niti ne poskusi ovreči teh namišljenih preprek.

Zapomni si, da ti bosta ravno dobro opredeljen cilj in učinkovito skovan načrt dala zagon, da pričneš, ter uvid, da zmoreš. Torej, kakor pravi slavni slogan: JUST DO IT!

7. KORAK: VKLJUČI JEZIK V DNEVNO RUTINO

Poskrbi, da učenje postane del tvoje dnevne rutine. Rezerviraj si termin v dnevu, ki ga boš namenil doseganju cilja, četudi je to le 15 minut pred službo ali 20 minut pred spanjem. Boš videl, kmalu bo učenje jezika postalo tako samoumevno kot umivanje zob in tako tudi tvoj cilj ne bo ostal neuresničen.