Če berete tale prispevek, verjetno veste, da je telefoniranje v tujem jeziku izjemno zahtevna naloga. V nadaljevanju boste lahko prebrali pet nasvetov, kako se pripraviti na klic in kako ga uspešno opraviti.

Pri telefoniranju se lahko zanašamo le na en čut in to je naš sluh. V pogovoru iz oči v oči imamo še cel kup pomagal, s katerimi si olajšamo komunikacijo: mimika obraza, kretnje rok, spremljamo lahko odziv sogovornika… Telefonski pogovor pa nas za vse to prikrajša in le od našega poznavanja jezika je odvisno, če bomo uspešno opravili klic.

Na klic se dobro pripravimo

Verjetno se vam to sliši hecno, ampak največ za uspešen telefonski pogovor lahko storite ravno pred klicem. V maternem jeziku se na klic navadno ne pripravljamo, če se, pa je to bolj vsebinska priprava. Tudi v tujem jeziku bomo najprej razmislili o vsebini, nato pa poiskali morebitno manjkajoče besedišče. Če imamo možnost, si pripravimo kakšnega izmed elektronskih slovarjev, da lahko hitro vtipkamo, če nam kakšna beseda pobegne. Brskanja po fizičnem slovarju v tem primeru ne priporočamo. Razmislimo ali še bolje, da si kar zapišemo, kaj bomo povedali ter kaj predvidevamo, da bo povedal sogovornik.

Izberimo mirno okolje

Pomembno je, da klica ne opravljamo v okolju polnem šumov, ljudi ali drugih motilcev. Že tako se bomo morali dobro osredotočiti na povedano in zadnje kar potrebujemo je, da se ukvarjamo s slabo slišnostjo. Pred klicem preverite tudi kakovost povezave, saj tudi ta izjemno vpliva na (ne)razumevanje sogovorca.

Jasen in razumljiv govor

Med samim klicem se opominjajte, da govorite počasi in razločno. Naj se vam ne mudi, saj bo tako še bolj očitno, če se vam zatakne. Enako lahko prosite sogovorca, če opazite, da je njegov tempo prehiter, da bi lahko lovili podatke (priporočamo, da Špance in Italijane že vnaprej prosite, da govorijo počasi).

Zapisujte si pomembne informacije

Med klicem imejte ob sebi pisalo in papir, da si boste lahko zapisali pomembne informacije. Vendar previdno! Pazite, da se ne boste preveč osredotočili na pisanje in zato slabo sledili pogovoru. Zapišite si na kratko in zabeležite zadeve, ki so pomembne, nejasne ali pa imate še dodatna vprašanja. Tako se boste lažje zbrali, da ne boste česa pozabili in se v miru pripravili na odgovor.

Povzetek pogovora

Ob koncu pogovora vam svetujemo, da na kratko povzamete zadeve obravnavane v pogovoru. S tem se boste prepričali, da ste sogovornika pravilno razumeli in se tako izognili morebitnim nesporazumom.

Če pričakujete pomemben klic ali pa vas čaka dogovarjanje s sogovorcem iz tujine, vam lahko v naši jezikovni šoli pomagamo, da se na pogovor temeljito pripravite. Naj telefonski pogovori ne bodo več bav-bav.

Hello