Do konca šolskega leta nas loči le še dober mesec, maj pa je tako že od nekdaj znan kot najbolj naporen mesec za šolarje. Zunaj sije sonce in pojejo ptički, le kdo bi se še učil?

Pa vendar se je potrebno nekako vzeti v roke in zbrati moči še za ta zadnji sklop testov, kar gre enim bolje, drugi pa slabše od rok. Je tudi vaš otrok sedaj proti koncu malce “zabluzil” pri angleščini? Morda pa je celo leto bolj klavrno in je sedaj potrebno sanirati stvari še za nazaj? Se morda bori za višjo oceno?

Karkoli je že razlog, brez konkretno vloženega truda ne bo šlo. Bomo pa v tem prispevku malo olajšali nalogo vam staršem in vam dali par zelo koristnih nasvetov, kako uspešno speljati šolsko leto do konca.

  1. OPORA PRI UČENJU

 Če govorimo o povprečnemu osnovnošolcu, ki nima izoblikovane neke samodiscipline za učenje, potem bo nujno potreboval nekoga, ki ga bo vodil skozi to naporno pot. Seveda je lahko to inštruktor ali učitelj, vendar pa bomo v tem članku predstavili, kaj lahko pri tem naredite starši, zato boste tudi vi izpostavljeni kot steber tega procesa.

  1. AKCIJSKI NAČRT

Preden otroka naženete pred knjige, si vzemite čas, da skupaj z otrokom naredite temeljit pregled snovi in naredite nekakšno kazalo snovi, ki jo mora otrok obvladati (npr: Past Simple, nepravilni glagoli, besedišče 2. poglavja v učbeniku…). Ko boste imeli vse to pred očmi, snov razdelite na manjše dele.

  1. ČASOVNI OKVIR

Zelo pomembno je, da z učenjem pričnete SEDAJ! Vemo, da zelo radi odlašamo s stvarmi, ki nam ne grejo in nam niso prijetne, ampak ravno te stvari potrebujejo največ vaje, če jih želimo opraviti. Če se nekdo bori za pozitivno oceno, se dan pred testom ne bo mogel naučiti 50 besed plus slovnico. Verjetno bo obupal že ob pogledu na dolg seznam besed, saj mu bo že na pogled zadeva delovala neobvladljiva.

Torej, glede na količino časa, ki je preostal do testa ali spraševanja, si otrok razdeli snov oz. mu pri tem pomagamo. Najprej naj prične s snovjo, ki mu je najtežja in najbolj zoprna. Saj poznate tisto, da najprej pojejte živo žabo?

  1. STRATEGIJA

Če otrok ni vešč učenja (ja, učenje je veščina), mu je potrebno pri tem pomagati. Skupaj poiščite način, kako se bo recimo najlažje in najbolj učinkovito naučil besedišča (toplo priporočamo kartice in odsvetujemo sezname). Otrok naj uporablja tehnike aktivnega priklica in ne da samo prebira snov. Na tem mestu se je potrebno zavedati, da moramo na tem mestu vračunati tudi čas za ponavljanje že naučenega, saj velik del naučenega izgine, če ne ponovimo v nekem doglednem času (o idealnem času ponavljanja obstaja odlična študija, ampak ta si zasluži čisto svoj članek).

  1. DOSLEDNOST

Ostanite dosledni! Ena ključnih sestavin uspešnega učenja je doslednost. Učenje naj postane vsakdanja rutina, za katero ste določili določen termin (naj ne bo prepozno zvečer). Verjetno se bo otrok upiral in vas poskušal prepričati, da bi samo danes šel s prijatelji ven, jutri pa se bo res učil. Pomembno je, da se vaš otrok drži urnika učenja, ki ste ga skupaj določili. Samo tako bo učenje imelo kar največji učinek poleg tega pa bo otrok lahko razvil dobre navade, ki mu bodo koristile v prihodnosti.

  1. POČITEK

Prava mera počitka je enako pomembna kot prava mera učenja. Če bo otrok premalo spal ponoči, bo slabša njegova zbranost v šoli in njegova sposobnost zapomniti si podatke. Znanstveno je namreč dokazano, da premalo spanja povzroča hitrejše pozabljanje. 

Poleg nočnega počitka pa ne pozabite tudi na počitek med učenjem. Glede na otrokovo sposobnost lahko naredite 20-30 minutne intervale učenja, ki jih prekinete z 10-15 minutno pavzo. Med pavzo naj otrok ne gleda televizije ali drugih ekranov.

Velikokrat za slabe ocene pri angleščini starši krivijo otrokovo netalentiranost, žal pa dostikrat spregledajo, da je krivo izogibanje učenju ali pa neučinkovito učenje. Že res, da se nekateri rodijo z več talenta za jezike, vendar se da z vztrajnim delom prav tako doseči odlične rezultate.